Personer som har høye blodlipider enten på grunn av arv eller livsstil, anbefales å ha et hjertevennlig kosthold.

Kostholdet kan både øke og senke kolesterolet

Det er vist at kolesterolet kan reduseres med ca 10 % på kun 8 uker ved å bytte ut noen få matvarer i det daglige kostholdet med produkter som har mindre mettet fett og mer umettet fett hos norske personer. Hos barn med FH, kan kostholdsendringer alene redusere kolesterolet med ca. 15 %. På motsatt måte kan økt inntak av mettet fett føre til at kolesterolet øker. Hos normalvektige, har såkalt lavkarbo-kosthold vist å kunne øke LDL-kolesterolet i blodet med 41 % etter bare 3 uker!

Et hjertevennlig kosthold er bra for de fleste. Det beste er derfor om hele familien deltar i kostholdsendringen, slik at man slipper å ha sin ”egen meny”. Et hjertevennlig kosthold er stort sett likt kostrådene for den generelle befolkningen.

Merking av matvarer

På varedeklarasjonen står det hva matvaren inneholder av næringsstoffer og ingredienser. Først i ingredienslisten står det vi finner mest av, mens sist står det vi finner minst av. Nøkkelhullet er et symbol som gjør det enklere å velge sunnere matvarer. Matvarene med dette merket, inneholder mindre mettet fett, sukker og salt og mer kostfiber sammenlignet med andre matvarer i samme matvaregruppe.

Kostråd

NKT for FH har sammen med Lipidklinikken OUS utarbeidet et kosthefte for personer med høyt kolesterol eller høye triglyserider, heftet er skrevet for alle med høye blodlipider, ikke kun de som har arvelige dyslipidemier.

NKT for FH