Samhandling
Oppfølging av FH er et samarbeid mellom pasient, fastlege og spesialister ved regional lipidklinikk.
Fastlegene har i tillegg til rollen beskrevet under, en sentral rolle i å identifisere pasienter som kan ha familiær hyperkolesterolemi, ta gentest og/eller henvise disse til vurdering ved regional lipidklinikk.
Se mer om utredning og når en bør tenke på FH menyen til høyre.
Oppfølging i primærhelsetjenesten
Personer med FH følges vanligvis ved en lipidpoliklinikk med 1-3 års mellomrom.
Mellom kontrollene på lipidpoliklinikk anbefales årlig kontroll hos fastlege med lipidstatus. Ved klinisk mistanke om påvirkning av lever, muskulatur eller glukosemetabolisme kontrolleres også leverenzymer, CK og HbA1c/fastende glukose.
Ved oppstart eller doseøkning av medisiner anbefales kontroll av lipidstatus, CK, ASAT og ALAT etter 1-2 måneder
Pasient og fastlege bør i fellesskap snakke om at også andre i familien kan være affektert og eventuelt henvise til oppfølgende genetisk veiledning.
Oppfølging i spesialisthelsetjenesten
Ved de regionale lipidklinikkene får pasienten kostveiledning av Klinisk ernæringsfysiolog og klinisk undersøkelse av lipidspesialist.
Etter den første henvisningen til lipidklinikk, vil man med jevne mellomrom kalles inn til oppfølgingskonsultasjon. Hvor ofte man er til konsultasjon vil i tillegg til pågang være avhengig av individuelle faktorer som alder og behandlingsresultat. Ved ukomplisert og velbehandlet FH kan det være tilstrekkelig at pasienten re-henvises ved behov.
Tilbudet til pasienter med arvelige dyslipidemier er populært, og klinikkene har stor pågang. For å unngå unødig lang ventetid oppfordres pasientene å møte til avtalt time eller eventuelt avbestille i god tid, helst mer enn to uker før.
Her kan det leses mer om pasientens polikliniske konsultasjon ved Lipidklinikken OUS HF.
Egenoppfølging og pasientorganisasjonen FH Norge
Mellom konsultasjoner hos fastlege og lipidklinikk, er pasienten selv ansvarlig for den daglige oppfølgingen. Det vil si alt fra å hente og ta medisiner til å etterleve anbefalingene som gis om kosthold, trening og røykeslutt.
Om det er tungt å følge opp i hverdagen, er det god støtte å finne i pasientorganisasjonen FH Norge. Pasientorganisasjonen publiserer et FH magasin som sendes til medlemmene, og er kontaktorgan overfor myndigheter og helsepersonell.