Oppfølging av FH er et samarbeid mellom pasient, fastlege og spesialist ved regional lipidklinikk.
Personer med påvist FH bør få en time ved en lipidklinikk (eller tilsvarende spesialist), samt genetisk veiledning. Etter den første vurderingen ved lipidklinikk, vil man med jevne mellomrom kalles inn til oppfølgingskonsultasjon. Hvor ofte man er til konsultasjon vil i tillegg til pågang være avhengig av individuelle faktorer som alder og behandlingsresultat.
Tilbudet til pasienter med arvelige dyslipidemier er populært, og klinikkene har stor pågang. For å unngå unødig lang ventetid er det viktig å møte til avtalt time eller eventuelt avbestille i god tid, helst mer enn to uker før.
Mellom hver konsultasjon på lipidklinikk, følger pasient og fastlege sammen opp behandlingen og blodverdier. Det kan være lurt å selv bestille en time hos fastlegen etter at man har vært til time ved en lipidklinikk for å gå gjennom epikrisen og anbefalingene i denne. Typisk vil det anbefales at man bør kontrollere kolesterolverdiene og øke dose på medikament til behandlingsmålet er nådd.
Når man har kommet opp på stabil behandling kan det være greit med en time hos fastlegen 1-2 ganger årlig (for eksempel høst og vår).
Mellom konsultasjoner hos fastlege og lipidklinikk, er man selv ansvarlig for den daglige oppfølgingen. Det vil si alt fra å hente og ta medisiner til å etterleve anbefalingene som gis om kosthold, trening og røykeslutt.
Om det føles vanskelig og tungt å følge opp sin tilstand i hverdagen, er det god støtte å finne i pasientorganisasjonen FH Norge. Pasientorganisasjonen har en egen nettside, publiserer et FH magasin som sendes til medlemmene, og er kontaktorgan overfor myndigheter og helsepersonell.
Du kan også kikke på spørsmål og svar under menyen "Pasienter/pårørende" -> "Spørsmål og svar" og gjerne sende oss flere spørsmål i vårt kontaktskjema her.