Trykk på teksten under for å lese mer om hvert av spørsmålene.
Trykk på teksten under for å lese mer om hvert av spørsmålene.
Transfett er i hovedsak umettet fett som gjennom herding omdannes til å ligne på mettet fett i struktur.
Meieri- og kjøttprodukter, innmat og hardt margarin er de største kildene til mettet fett i det norske kostholdet. I tillegg inneholder også fett fra palme, kokos og kakao mettet fett.
Mettet fett finnes hovedsakelig i matvarer fra dyreriket. Fett fra planteriket kan også være mettet, for eksempel inneholder fett fra palme, kakao og kokos mye mettet fett. Inntaket av disse typene fett bør begrenses. Solsikke- og olivenolje er typisk plantefett som er rik på umettet fett.
Helsebevisste forbrukere villedes ofte av at palmeolje betegnes som vegetabilsk olje/fett i innholdsfortegnelsen. Man kan dermed ikke vite om produktet inneholder umettet plantefett, eller plantefettyper som kan være rike på mettede fettsyrer.
Gode kilder til umettet fett er:
Vær imidlertid klar over at disse matvarene gir mye kalorier og kan føre til vektøkning ved høyt inntak selv om det er sunt fett.
Gode kilder til fiber er:
Plantesteroler er «plantenes kolesterol», og er kjemisk litt annerledes enn kolesterol hos mennesker. Ved inntak av 2 gram plantesteroler daglig er det mulig å oppnå 10 % reduksjon i LDL-kolesterolet i løpet av 3-4 uker.
Plantesteroler finnes naturlig i matvarer som vegetabilske oljer, belgvekster, korn, frukt, grønnsaker, nøtter og frø. Det trengs store mengder av disse matvarene for å komme opp i 2 gram per dag.
Plantesteroler er tilsatt i Vita Proaktiv margarin. Det er 2 gram plantesteroler i 25 gram av denne typen margarin. Vita Proaktiv kan brukes av voksne og barn fra skolealder.
Det er viktig å huske at selv om denne margarinen inneholder sunt fett og kolesterolsenkende plantesteroler, så gir det også mange kalorier som kan gi vektoppgang dersom det legges til i kostholdet uten å redusere kaloriene tilsvarende.
Kaffetyper man bør begrense eller unngå er:
Kokekaffe, presskannekaffe, kapselkaffe og espressokaffe (inkludert den brukt i melkekaffe).
Kaffe med lite fettstoffer hvor inntak ikke bør begrenses:
Vanlig filter(trakte-)kaffe og pulverkaffe.
LHL ved Erik Arnesen, skrev i 2014 en god artikkel om fordeler og ulemper ved kaffe, den kan du lese her.
Noen produkter av «rød gjæret ris» har dokumentert kolesterolsenkende effekt (for eksempel HypoCol som er dokumentert i en studie ved Lipidklinikken). Rød gjæret ris er ellers bare en samlebetegnelse på mange ulike produkter, og de færreste har egentlig noen kolesterolsenkende effekt av betydning.
Gjennom en variert kost får en dekket behovet sitt for vitaminer, mineraler og antioksidanter. Kosttilskudd i form av vitaminer eller antioksidanter har ikke vist beskyttende effekt mot hjerte- og karsykdommer.
Grapefruktjuice, Johannesurt og Rosenrot hemmer nedbrytingen av statin i kroppen, og bør derfor ikke kombineres med statinbehandling (gjelder spesielt simvastatin og atorvastatin).
Det er ikke bare kosttilskudd som kan hemme nedbrytningen av statiner i kroppen. For eksempel kan antibiotikatypen erythromycin (Ery-Max) som typisk brukes mot mycoplasma luftveisinfeksjoner hemme nedbrytning av noen statiner, og en bør da ikke bruke slikt statin den uken antibiotikakuren varer.
Man bør alltid be legen sjekke at legemidlene man bruker kan kombineres, og spesielt når det legges til nye legemidler (selv om det bare gjelder en ukes antibiotikabehandling).
Sjokolade inneholder store mengder mettet fett, og for personer med FH anbefaler vi å begrense mengden sjokolade til et minimum og aller helst velge annet godteri.
Faller valget likevel på sjokolade, oppfordrer vi til å velge sjokolade som også består av andre ingredienser som eksempelvis nøtter, marsipan eller gele. Sjokolade med høyt kakaoinnhold (for eksempel over 70 %) har også en gunstigere fettsyreprofil og er bedre enn lyse sjokolader.
Matvareindustrien og matvarekjedene har gjort en god innsats for å redusere først transfettsyrer og i de senere årene også palmeolje.
De fleste chipsproduktene stiller dermed i samme «kategori», men de er fortsatt kaloritette varer med et høyt innhold av både fett og stivelse.
Vår anbefaling er å vise måtehold slik at man ikke inntar mer kalorier enn man forbruker og at snop ikke tar for stor plass i kostholdet. Videre bør man aller helst velge alternativer som inneholder mer enn bare «tomme kalorier».
Velger du for eksempel selvpoppet popkorn, kan du spare hele to tredjedeler fett, mye energi og i tillegg få i deg andre næringsstoffer og kolesterolsenkende fibre.
Vil man ikke gi slipp på chips har noen produsenter også kommet med noen «mindre dårlige» produkter som også inneholder fiber.