Kolesterolmåling på Rikshospitalet i Oslo.
Kolesterolmåling på Rikshospitalet i Oslo.

Den 24. september markerte NKT for FH den internasjonale dagen for familiær hyperkolesterolemi (forkortet til FH, som betyr arvelig høyt kolesterol). Markeringen har som mål å øke bevisstheten om FH blant helsepersonell, pasienter, pårørende og allmennheten. 

Kolesterolmåling i fire byer i Norge

Representanter fra NKT for FH og sykehuspersonell fra lipidpoliklinikkene i de ulike helseregionene arrangerte informasjonsstand med kolesterolmåling for forbipasserende på Rikshospitalet i Oslo, Haukeland Universitetssykehus i Bergen, St Olavs Hospital i Trondheim og Nordlandssykehuset i Bodø. Det var mange helsepersonell, studenter, pasienter og pårørende som kom innom informasjonsstandene for å få målt sitt kolesterol.

Fra informasjonsstandene åpnet kl. 10 var det kø av folk som ønsket å måle kolesterolet sitt. Totalt i alle byene var det 521 personer som målte kolesterolet sitt. De hadde en gjennomsnittsalder på 44 år, hvor den yngste var 17 år og den eldste var 93 år.

Kolesterolmåling på Nordlandssykehuset i Bodø.
Kolesterolmåling på Nordlandssykehuset i Bodø.

Kvinner hadde høyest totalkolesterol

Blant alle de fire byene var det gjennomsnittlige totalkolesterolet 5,2 mmol/L, og gjennomsnittet var ganske likt for alle byene. Generelt bør totalkolesterolet være under 5 mmol/L og mange hadde dermed normale kolesterolverdier. For personer som har påvist forhøyet kolesterol eller bruker kolesterolsenkende medisiner bør ofte kolesterolet være lavere.

I alle byene var det flest kvinner som målte kolesterolet, og gjennomsnittlig totalkolesterol var litt høyere hos kvinner på 5,25 mmol/L og 5,05 mmol/L hos menn. Studier har vist at menn har noe høyere kolesterol enn kvinner fra 20 års alder, mens kvinner har høyere kolesterol enn menn fra 50-årene og etter menopausen (overgangsalderen). 

Kolesterolmåling på St. Olavs i Trondheim.
Kolesterolmåling på St. Olavs i Trondheim.

Familiær hyperkolesterolemi (FH) gir økt kolesterol fra barndommen

Hittil er litt over 10 000 personer diagnostisert med FH i Norge. Det er estimert at ca. 25 000 personer i Norge har FH. Det vil si at 15 000 personer i Norge kan ha familiær hyperkolesterolemi (FH) uten å vite det. Mange tenker det først kan være arvelig høyt kolesterol ved svært høye kolesterolverdier, men personer med middels forhøyet totalkolesterol (6-8 mmol/L) kan også ha tilstanden. For den generelle befolkningen er det anbefalt at totalkolesterolet er under 5 mmol/L.

Ved å øke bevisstheten om arvelig høyt kolesterol kan flere starte tidlig behandling og slik senke risikoen for hjertesykdom.

Kolesterolmåling på Haukeland i Bergen.
Kolesterolmåling på Haukeland i Bergen.