Den siste tiden har det vært økt oppmerksomhet rundt fisk og miljøgifter. Avisoppslag som advarer særlig barn og gravide fra å spise fisk skremmer feilaktig. Fisk er fortsatt gunstig for helsa.
Har du høyt kolesterol? Skyldes det livsstil eller arv? Hva er egentlig arvelig høyt kolesterol? 24. september er den internasjonale dagen for familiær hyperkolesterolemi (FH) eller arvelig høyt kolesterol som det også kalles. I Norge kan inntil 15 000 ha FH og økt risiko for hjertesykdom uten å vite om det. Hjelp oss å finne alle med FH!
FH er en arvelig tilstand der en genfeil gir forhøyet kolesterol allerede fra de første leveårene og økt risiko for hjertesykdom i ung alder. Personer med FH som ikke har fått behandling med medisiner kan få hjerteinfarkt i 40-50 års alder. Dette er 20 år tidligere enn gjennomsnittsalderen for hjerteinfarkt blant personer uten denne genfeilen (1, 2).
Kolesterolmåling på informasjonsstand i flere norske byer
24 september er den internasjonale dagen for FH og vi står på informasjonsstand for å markere dette. Den 23. september avholder vi stand på Haukeland Universitetssykehus (inngangspartiet til Sentralblokken) i Bergen, St Olavs Hospital (vestibylen på Kunnskapssenteret) i Trondheim og Rikshospitalet (glassgata utenfor kantina) i Oslo fra kl 1000. Vi måler kolesterolet med en enkel blodprøve i fingeren hos alle som ønsker.
Hjelp oss å finne alle!
I Norge har 1 av 200-300 personer FH, det vil si totalt inntil 25 000 personer. Foreløpig har vi kun funnet i underkant av 10 000 med en genfeil for FH. Det betyr at fortsatt inntil 15 000 personer kan ha FH uten å vite om det.
Vel møtt!
Referanser
(1) Krogh HW, Mundal L, Holven KB, Retterstol K. Patients with familial hypercholesterolaemia are characterized by presence of cardiovascular disease at the time of death. European heart journal. 2016;37(17):1398-405.
(2) Mundal L, Sarancic M, Ose L, Iversen PO, Borgan JK, Veierod MB, et al. Mortality among patients with familial hypercholesterolemia: a registry-based study in Norway, 1992-2010. J Am Heart Assoc. 2014;3(6):e001236.