Den siste tiden har det vært økt oppmerksomhet rundt fisk og miljøgifter. Avisoppslag som advarer særlig barn og gravide fra å spise fisk skremmer feilaktig. Fisk er fortsatt gunstig for helsa.

Bilde: AdobeStock. Helsefordelene ved å spise fisk 2-3 ganger i uka er større enn ulempene av miljøgifter.
Bilde: AdobeStock. Helsefordelene ved å spise fisk 2-3 ganger i uka er større enn ulempene av miljøgifter.

Konklusjonen fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) sin nytte- og risikovurdering av å spise fisk er tydelig: Fordelene ved å spise fisk er fortsatt større risikoen for negative effekter av miljøgifter.

Omfattende nytte- og risikovurdering viser at fisk er gunstig for helsa

VKM gjennomførte i 2022 en nytte- og risikovurdering ved å gå gjennom systematiske kunnskapsoppsummeringer av forskningen på fisk og miljøgifter. Rapporten viser at det finnes miljøgifter i fisk, slik som det også gjør i mange andre matvarer. Til tross for at fisk inneholder miljøgifter, viser forskningen at helsefordelene ved å spise fisk 2-3 ganger i uka er større enn ulempene av miljøgifter. Det gjelder både barn og voksne.

Fisk er en viktig kilde til mange næringsstoffer

Miljøgifter finnes i alle matvarer. Hvis man kutter ut fisk, vil man sannsynligvis bytte den ut med andre matvarer som også inneholder miljøgifter. Fisk er en viktig kilde til mange næringsstoffer, slik som jod, vitamin D og omega-3 fettsyrer. Hvis man bytter ut fisk med kjøtt til middag, vil man både få i seg miljøgifter fra kjøtt og gå glipp av helsefordelene fra fisk.

Fisk er gunstig ved forhøyet kolesterol

For personer som har forhøyet kolesterol, er det ekstra gunstig å spise fisk fordi det er kilde til umettet fett. Ved høyt kolesterol anbefales det å bytte fra matvarer med mye mettet fett (for eksempel kjøttprodukter) til matvarer med umettet fett (for eksempel fiskeprodukter).

Helsedirektoratet anbefaler å spise fisk til middag 2-3 ganger i uken, og å bruke fisk som pålegg, som til sammen utgjør 300-450 gram fisk i uken.

-

Her kan du lese rapporten til VKM: Benefit and risk assessment of fish in the Norwegian diet (vkm.no)

Her kan du lese en kronikk skrevet av VKM: Kronikk: Skremmer folk unødig med fiskeråd - Vitenskapskomiteen for mat og miljø (vkm.no)

I NKT for FH sin brosjyre «Kostholdsråd ved høye blodlipider» kan du lese mer om kosthold for deg som har høyt kolesterol. NKT for FH - Pasienter/Pårørende - Kosthold