Kokosfett øker LDL-kolesterolet. Bilde: pilipphoto/Adobestock
Kokosfett øker LDL-kolesterolet. Bilde: pilipphoto/Adobestock

En ny studie viser at kokosfett øker LDL-kolesterolet. Studien konkluderer med at kokosfett ikke skal betraktes som en sunn olje for å  redusere hjerte- og karsykdomsrisiko, men at man bør begrense inntaket av kokosfett på grunn av det høye innholdet av mettet fett. Kokosfett er en vegetabilsk olje og har blant mange blitt stemplet som et vidundermiddel for blant annet kolesterol, vektreduksjon og blodsukker. I motsetning til andre vegetabilske oljer slik som solsikke-, raps-, og olivenolje inneholder kokosfett mye mettet fett, og mettet fett har en dokumentert økende effekt på LDL-kolesterolet.

Studien er en såkalt meta-analyse som har samlet resultater fra 17 andre studier. Studiene hadde undersøkt hva som skjer med LDL-kolesterolet etter inntak av kokosfett sammenlignet med ikke-tropiske oljer slik som blant annet solsikke-, soya-, mais-, ekstra virgin oliven- og peanøttolje i minst 2 uker. I den nye studien så man at LDL-kolesterolet økte betydelig samlet sett etter inntak av kokosfett når det ble sammenlignet med de andre ikke-tropiske oljene.

Kokosfett har også blitt omtalt som gunstig i forhold til vekt, blodsukker og betennelse. Studien undersøkte også effekter av kokosfett på målinger slik som kroppsvekt, midjemål, blodsukker og betennelsesstoffet CRP. Det var ingen effekt på noen av disse målingene etter et inntak av kokosfett sammenlignet med de ikke-tropiske oljene. 

Forskerne konkluderer med at kokosfett øker LDL-kolesterolet som er en risikofaktor for hjerte- og karsykdom. Kokosfett skal derfor ikke betraktes som en gunstig vegetabilsk olje med tanke på risiko for hjerte- og karsykdom, og inntaket av kokosfett bør begrenses på grunn av sitt høye innhold av mettet fett.

Ønsker du å lese mer om forskning på kokosfett, kan du lese artikkelen Vidundermiddel eller klin kokos publisert av FH Norge.

Referanser:

Nithya Neelakantan, PhD og Jowy Yi Hoong Seah, BSc med flere. The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trial 

Redaktørens spalte i tidsskriftet JAMA: Jennifer Abbasi. Coconut Oil’s Health Halo a Mirage, Clinical Trials Suggest