Nyt julens frukt. Foto: Adobestock
Julen er ofte en tid med mye kos og mange tradisjoner rundt mat og måltider. Med noen enkle grep kan også julematen bli mer hjertevennlig.
Personer med familiær hyperkolesterolemi anbefales å redusere inntaket av mettet fett fordi det bidrar til å øke kolesterolet i blodet. Mye av julematen består ofte av fete kjøtt- og kjøttprodukter og kaker og desserter basert på smør og fete meieriprodukter. Dette er matvarer som inneholder mye mettet fett. Ved å bytte ut noen av disse matvarene og søtsakene med andre alternativer, kan du likevel kose deg med julemat og julegodt og samtidig begrense inntaket av mettet fett.
Tips for å redusere mengden mettet fett i julematen:
- Forsyn deg rikelig med grønnsaker til middagen
- Surkål, rødkål, rosenkål, kålrot og erter er blant sesongens grønnsaker
- Ønsker du å smaksette kålrotstappen eller ertepureen med meieriprodukter, velg gjerne myk plantemargarin, flytende margarin og/eller melketyper med 0,1%, 0,5%, 1% eller 3% fett fremfor smør eller mat- og kremfløte
- Velg julens fisk
- Lutefisk, juletorsk og rakfisk er smakfulle og hjertevennlige alternativer til ribbe og pinnekjøtt for å variere middagen gjennom juletiden
- Sild (sursild, tomatsild, sennepssild etc) og gravet eller røkt laks/ørret er gode påleggsalternativer til sylte, ribberull og fete leverposteier
- Velg magert kjøtt
- Skinkestek
Spis rikelig med grønnsaker til julematen. Foto: Adobestock
- Kalkunstek og -filet
- Ønsker du bacon til lutefisken eller som pålegg, velg gjerne magre typer som kalkun- eller kyllingbacon
- Skjær bort synlig fett på ribbe, pinnekjøtt og annet kjøtt, ta bort skinn på kalkun- og andestek
- Spis frukt og grønnsaker også til frokost og lunsjmåltider
- Klementiner og mandariner er blant sesongens frukt og er fine som mellommåltid
- Velg majonesbaserte pålegg (majones, rødbetesalat, sildesalat, rekesalat) fremfor fete kjøtt- og ostepålegg
Tips til mer hjertevennlige julekaker og -desserter:
- Mange tradisjonelle oppskrifter på julekaker kan bakes med myk margarin som inneholder mindre mettet fett enn meierismør. Mange julekaker kan også bakes med mindre sukker og likevel gi den gode smaken. På samme måte kan helmelk fint byttes ut med lettmelk i mange oppskrifter.
- Kransekake er basert på mandler og inneholder derfor mye umettet fett i forhold til kaker som smultring og goro.
- Desserter som fruktsalat, gele og sjokoladepudding inneholder ikke eller lite mettet fett i forhold til fløtebaserte desserter som riskrem og multekrem.
- Hvis du vil smake på flere kaker eller desserter, forsyn deg med mindre porsjoner av hver.
Tørket frukt er et alternativ til annet godteri i julestrømpen. Foto: Adobestock
Tips til julestrømpe med mindre mettet fett:
Her er noen eksempler på hva du kan fylle i en julestrømpe med mindre mettet fett:
- Skumgodteri/gelegodteri (f.eks nissefigurer i skum, seigmenn, marshmallow)
- Marsipan med høyt innhold av mandler (ev. med tynt sjokoladetrekk)
- Lakris
- Klementin og annen frukt og bær
- Tørket frukt (dadler, fikener, aprikoser, rosiner, tranebær)
- Nøtter
God jul ønskes dere fra alle oss i NKT for FH!