Den siste tiden har det vært økt oppmerksomhet rundt fisk og miljøgifter. Avisoppslag som advarer særlig barn og gravide fra å spise fisk skremmer feilaktig. Fisk er fortsatt gunstig for helsa.
Forskningen viser at inntaket av mettet fett i befolkningen bør reduseres til fordel for umettet fett.
En ny rapport fra Nasjonalt råd for ernæring viser at mettet fett bør byttes ut med umettet fett for å forebygge hjerte- og karsykdommer, og styrker grunnlaget for dagens offisielle råd om mettet fett. Hele rapporten kan lastes ned her.Mettet fett øker LDL-kolesterolet
Mettet fett med 12, 14 og 16 karboner (laurinsyre, myristinsyre og palmitinsyre) gir økning i konsentrasjonen av LDL-kolesterol i blodet. Vi har nylig skrevet om en ny konsensusrapport som bekrefter sammenhengen mellom høyt LDL-kolesterol og risiko for åreforkalkning og hjerte- og karsykdom. Du kan lese denne her.
Bytt ut mettet fett med umettet
Rapporten viser at vi trenger en bedre balanse mellom mettet og umettet fett. Planteoljer, flytende margarin og myk margarin har lite mettet fett og mye umettet fett, og er et godt valg. De bør velges fremfor produkter med mye mettet fett og lite umettet fett, som smør, harde marginer, palmeolje og kokosfett. Matvarer med Nøkkelhullet gjør det lettere å velge matvarer med mindre mettet fett.
– Rapporten er et viktig kunnskapsgrunnlag når vi gir kostråd til befolkningen, sier Linda Granlund divisjonsdirektør i Helsedirektoratet. Denne gjennomgangen konkluderte med at kostrådene om fett er styrket. Vi kommer til å fortsette å følge med på forskningen både nasjonalt og internasjonalt. Er det behov for å se på rådet igjen, så vil vi gjøre det.
Internasjonal enighet
I den nye gjennomgangen har arbeidsgruppen i Nasjonalt råd for ernæring sett på kostråd fra en rekke andre land, nyere retningslinjer og forskningslitteratur.
– Internasjonalt er det stor enighet om at mettet fett bør byttes med umettet fett, og særlig det flerumettete. Uansett om man bor ved Middelhavet eller i Norden, så er rådene om fett ganske like fra myndighetene. Det er interessant at anbefalingen står så sterkt på tvers av landegrenser og kulturer, sier Granlund.
Kilde: Omtale fra helsedirektoratet https://helsedirektoratet.no/nyheter/ny-kunnskap-om-mettet-fett-styrker-kostradene