Foto: Adobestock
Kost- og livsstilsråd er en viktig del av behandlingen for FH. Vi har tidligere skrevet om hvordan personer med FH har lavere risiko for kreftformer som er forbundet med usunn livsstil og røyking. Nylig ble det publisert en artikkel som viste at sunn livsstil senker risikoen for hjertesykdom hos personer med FH (1).
I studien brukte forskere data fra to andre studier som inkluderte til sammen nesten 50.000 personer. Først undersøkte de hvor mange av disse som hadde FH ved genetisk testing. Deretter undersøkte de hvordan etterlevelse til sunn livsstil” var knyttet til senere risiko for hjertesykdom. Sunn livstil ble i denne amerikanske studien scoret ut fra følgende fire kategorier:
- Sunn kost (1 poeng)
- Spise 3 frukt om dagen
- Spise 3 porsjoner med grønnsaker om dagen
- Spise fet fisk to ganger i uken
- Spise bearbeidet kjøtt én eller færre ganger per uke
- Spise rødt kjøtt to eller færre ganger per uke
- Regelmessig trening (1 poeng)
- Trening i henhold til gjeldende amerikanske anbefalinger
- Ikke-røyking (1 poeng)
- Fravær av fedme definert ved kroppsmasseindex (BMI) under 30 (1 poeng)
Sunn livsstil ble definert ved å oppnå 3 eller 4 poeng til sammen fra punktene ovenfor, mellomgod livsstil ved 2 poeng og dårlig livsstil ved 0 eller 1 poeng.
Det var få personer med FH i de to studiene, 155 til sammen. Resultatene viste allikevel at blant dem med FH var det å ha en gunstig livsstil knyttet til 86% lavere risiko for hjertesykdom sammenlignet med dem med FH som hadde en dårlig livsstil.
Lav risiko for hjertesykdom hos personer med FH som lever sunt
Personer med og uten FH ble sammenliknet med hverandre. Personer med FH som hadde en sunn livsstil hadde lavere risiko for hjertesykdom enn dem uten FH som lever usunt! Blant dem med FH var det naturligvis flere som fikk kolesterolsenkende medisiner enn blant dem uten FH. Det er altså ikke nok å bare leve sunt ved FH, kolesterolsenkende medisiner er nødvendig i tillegg. Tolkningen av resultatene blir altså at personer med FH som får kolesterolsenkende behandling og som lever sunt, faktisk kan få lavere risiko for hjertesykdom enn dem uten FH som lever usunt.
Definisjonen av sunt kosthold og sunn livstil i studiene var ganske gode, men manglet poeng for å senke innholdet av mettet fett i kosten. Å senke inntaket av mettet fett i kostholdet er dokumentert å gi lavere risiko for hjertesykdom i en rekke studier. Årsaken til at dette ikke er tatt med i den omtalte studien er nok at det er vanskeligere å måle enn f.eks. bearbeidet kjøttinntak (som også kan være et indirekte mål på mettet fett i kosten). Internasjonale og nasjonale retningslinjer for hjertevennlig kosthold har imidlertid fokus på inntak mettet fett. Under kan du lese enkle kost- og livsstilsråd for personer med FH.
Enkle kostråd for personer med FH
1. Reduser inntaket av mettet fett
- Velg magre melkeprodukter og ostetyper
- Unngå stort inntak av bearbeidede kjøttprodukter
- Velg magre meieriprodukter
- Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter
- Velg magrere kjøttyper
- Begrens inntaket av smør, margarin med mye mettet fett som Melange, Brelett, Bremykt samt kaker, kjeks, hurtigmat, ferdigmat og snacks
2. Velg kilder til umettet fett
- Velg fisk til middag og pålegg
- Bruk planteoljer
- Bruk nøtter og frø i kostholdet ditt
3. Unngå kolesterolrike matvarer
- Ikke spis mer enn 1-2 eggeplommer i uken
- Begrens inntaket av kolesterolrike matvarer som lever, blodmat og rogn
4. Spis rikelig med fiberrike matvarer, begrens mengden sukker
- Velg full kornsirkel på brød
- Bruk helkorn og gryn
5. Spis minst 3 porsjoner grønnsaker og 2 porsjoner frukt hver dag
- Spis alltid grønnsaker til middagen
- Bruk erter, bønner og linser i kosten
6. Vær fysisk aktiv minst 150 minutter i løpet av en uke
- Alle aktiviteter og treningsformer med varighet mer enn 10 min teller
Hvordan kan du redusere inntaket av mettet fett og kolesterol?
Kosthefte for voksne med FH (Kostholdsråd ved høye blodlipider) finnes fritt tilgjengelig (NKT for FH - Pasienter/Pårørende - Bestill materiell), og tilsendes kostnadsfritt i papirformat til pasienter og behandlere etter bestilling. Det å innarbeide gode kost- og livsstilsvaner tidlig i livet er viktig for senere etterlevelse. Kontroll av andre risikofaktorer er også viktig som f.eks. å unngå overvekt, røyking, samt å opprettholde fysisk aktivitet.
Sunt kosthold er viktig for hjertehelsen
Den nye studien konkluderer med at kosthold har stor betydning for risiko for hjertesykdom og nytteverdien av et sunt kosthold for å forebygge hjertesykdom er like stor hos personer med og uten FH.
Referanser
1. Fahed A, Wang M, Patel AP, Ajufo E, Maamari DJ, Aragam KG, Brockman DG, Vosburg T, Ellinor PT, Ng K, Khera AV. Association of the Interaction Between Familial Hypercholesterolemia Variants and Adherence to a Healthy Lifestyle With Risk of Coronary Artery Disease. JAMA Network Open. 2022;5(3):e222687.