Foto: AdobeStock
Julen er ofte en tid med mange tradisjoner rundt mat og måltider. Med noen enkle grep kan også julematen bli mer hjertevennlig.
Personer med familiær hyperkolesterolemi (FH) anbefales å redusere inntaket av mettet fett som bidrar til å øke kolesterolet i blodet. Julemat og julekos består ofte av fete kjøtt- og kjøttprodukter og kaker og desserter basert på smør og fete meieriprodukter. Dette er matvarer som inneholder mye mettet fett. Ved å bytte ut noen av disse matvarene og søtsakene med andre alternativer, kan du likevel kose deg med julemat og julegodt og samtidig begrense inntaket av mettet fett.
Forsyn deg rikelig av julens grønnsaker. Foto: AdobeStock
Klementiner og nøtter hører julen til. Fyll på med all type frukt og grønnsaker til alle måltider. Foto: AdobeStock
Tips for å redusere mengden mettet fett i julematen:
- Forsyn deg rikelig med grønnsaker til middagen
- Velg fisk og magert kjøtt (slik som kalkun og kylling uten skinn, mager skinkestek) til middag
- Skjær bort synlig fett på ribbe og annet kjøtt
- Spis frukt og grønnsaker også til frokost og lunsjmåltider
- Usaltede nøtter inneholder sunt umettet fett
- Velg majonesbaserte pålegg (majones, rødbetesalat, sildesalat, rekesalat) og tomatsild istedenfor fete kjøtt- og ostepålegg
- Mange tradisjonelle oppskrifter på julekaker kan bakes med mindre sukker og smør kan erstattes med myk margarin, og likevel gi den gode smaken
- Kransekake er basert på mandler og mye umettet fett i forhold til kaker som smultring og goro
- Desserter som fruktsalat, gele og sjokoladepudding inneholder ikke eller lite mettet fett i forhold til fløtebaserte desserter som riskrem og multekrem
- Hvis du vil smake på flere kaker eller desserter, forsyn deg med mindre porsjoner av hver
- Brente mandler kan lages med sukrin istedenfor sukker
- Gløgg kan lages av sukkerfri husholdningssaft og sukrin istedenfor sukker
Skumgodteri og gelegodteri inneholder mindre mettet fett enn for eksempel sjokolade. Foto: AdobeStock.
Julestrømpe med mindre mettet fett
Her er noen eksempler på hva du kan fylle i en julestrømpe med mindre mettet fett:
- Skumgodteri/gelegodteri (f.eks nissefigurer i skum)
- Seigmenn
- Marsipan med høyt innhold av mandler (ev. med tynt sjokoladetrekk)
- Lakris
- Klementin
- Annen frukt og bær
- Popcorn
- Sjokoladenisse-figur med «luft» fremfor ren sjokolade
- Nøtter (unngå hele nøtter til barn under 3 år, fordi det kan sette seg fast i luftveiene)
- Mandler/nøtter med tynt sjokoladetrekk fremfor ren sjokolade
- Potetgull (f.eks formet som julefigurer)
Til barn kan julestrømpa for eksempel fylles med innpakket godteri, lego eller småleker som kan ta opp noe av plassen til annet godteri.
Søtsaker bør begrenses ved høye blodlipider
Marsipan og nøtter inneholder mye sunt umettet fett, men har høyt kaloriinnhold og mengden bør derfor begrenses. Selv om skumgodteri og gelegodteri har mindre mettet fett, inneholder de ofte mer sukker og mengden bør derfor begrenses. Hvis du har høye triglyserider eller diabetes, bør du særlig begrense mengden sukker. Her kan du finne mer informasjon om kosthold ved høye blodlipider.