Den siste tiden har det vært økt oppmerksomhet rundt fisk og miljøgifter. Avisoppslag som advarer særlig barn og gravide fra å spise fisk skremmer feilaktig. Fisk er fortsatt gunstig for helsa.
Julen er ofte en tid med mange tradisjoner rundt mat og måltider. Med noen enkle grep kan også julematen bli mer hjertevennlig.
Personer med familiær hyperkolesterolemi (FH) anbefales å redusere inntaket av mettet fett som bidrar til å øke kolesterolet i blodet. Julemat og julekos består ofte av fete kjøtt- og kjøttprodukter og kaker og desserter basert på smør og fete meieriprodukter. Dette er matvarer som inneholder mye mettet fett. Ved å bytte ut noen av disse matvarene og søtsakene med andre alternativer, kan du likevel kose deg med julemat og julegodt og samtidig begrense inntaket av mettet fett.
Tips for å redusere mengden mettet fett i julematen:
Julestrømpe med mindre mettet fett
Her er noen eksempler på hva du kan fylle i en julestrømpe med mindre mettet fett:
Til barn kan julestrømpa for eksempel fylles med innpakket godteri, lego eller småleker som kan ta opp noe av plassen til annet godteri.
Søtsaker bør begrenses ved høye blodlipider
Marsipan og nøtter inneholder mye sunt umettet fett, men har høyt kaloriinnhold og mengden bør derfor begrenses. Selv om skumgodteri og gelegodteri har mindre mettet fett, inneholder de ofte mer sukker og mengden bør derfor begrenses. Hvis du har høye triglyserider eller diabetes, bør du særlig begrense mengden sukker. Her kan du finne mer informasjon om kosthold ved høye blodlipider.