Bilde: AdobeStock
Bilde: AdobeStock

Påsken betyr for mange tid til kos og det tradisjonsrike påskeegget. Her finner du tips til søtsaker og kosemat med mindre mettet fett.

For personer med familiær hyperkolesterolemi anbefales det å redusere inntaket av mettet fett, fordi mettet fett bidrar til å øke kolesterolet i blodet. Påskegodt og kosemat består ofte av sjokolade, kaker og kjeks. Dette er matvarer som er basert på smør og fete meieriprodukter, og som derfor inneholder mer mettet fett. Ved å bytte ut noen av disse søtsakene med andre alternativer, kan man likevel kose seg med litt påskegodt og samtidig redusere mengden mettet fett.

Tips til kosemat

NKT for FH og Lipidklinikken i Oslo har tidligere laget en Bytteliste med råd om hvilke matvarer man kan bytte fra og til for å få et mer hjertevennlig kosthold ved høye blodlipider, som du finner her.

Her er noen eksempler på kosemat man kan bytte fra og til:

Bilde: utklipp fra Bytteliste til NKT for FH/Lipidklinikken OUS.
Bilde: utklipp fra Bytteliste til NKT for FH/Lipidklinikken OUS.


Påskeegg med mindre mettet fett

Skumgodteri, gelegodteri og lakris inneholder mindre mettet fett enn for eksempel sjokolade, men inneholder likevel mye sukker. Bilde: AdobeStock
Skumgodteri, gelegodteri og lakris inneholder mindre mettet fett enn for eksempel sjokolade, men inneholder likevel mye sukker. Bilde: AdobeStock
Appelsin er selve påskefrukten og kan gjerne få plass i påskeegget. Bilde: AdobeStock
Appelsin er selve påskefrukten og kan gjerne få plass i påskeegget. Bilde: AdobeStock
Her er noen eksempler på hva du kan fylle i et påskeegg som inneholder mindre mettet fett:

  • Skumgodteri/gelegodteri
  • Marsipan
  • Nøtter
  • Sjokolade fylt med gelemasse fremfor ren sjokolade
  • Lakris
  • Appelsin
  • Annen frukt og bær
  • Popcorn

Marsipan og nøtter inneholder mye sunt umettet fett, men har høyt kaloriinnhold og mengden bør derfor begrenses.

Til barn kan påskeegget for eksempel fylles med innpakket godteri, lego eller småleker som kan ta opp noe av plassen til annet godteri.


Oppkuttet frukt spises mer

Frukt som er ferdig oppkuttet øker inntaket. Bilde: AdobeStock
Frukt som er ferdig oppkuttet øker inntaket. Bilde: AdobeStock
Appelsin er selve påskefrukten og kan gjerne få plass i påskeegget. Skjær opp ulik frukt og grønnsaker på et fat som hele familien kan forsyne seg av. Studier har vist at det blir spist mer frukt og grønnsaker når det er kuttet opp istedenfor å bli servert helt. Alternativer til gjærbakst, kaker og kjeks, kan være et fargerikt fruktfat på påskebordet eller fruktsalat med eller uten kesam med smak.

Søtsaker bør begrenses ved høye blodlipider

Ved høyt kolesterol anbefales det å redusere mengden mettet fett. Selv om man bytter ut noen søtsaker med varianter som inneholder mindre mettet fett, er det anbefalt å begrense mengden sukker for alle. Et høyt sukkerinntak kan føre til økte triglyserider. Hvis du har høye triglyserider eller diabetes, bør du særlig begrense mengden sukker.

Her kan du finne mer informasjon om kosthold ved høye blodlipider.