Foto: AdobeStock
Foto: AdobeStock
Sommer er ofte en tid med grilling og feriemat. Med noen enkle grep kan også grillmaten bli mer hjertevennlig.

Personer med familiær hyperkolesterolemi anbefales å redusere inntaket av mettet fett som bidrar til å øke kolesterolet i blodet. Grillmat består ofte av fete kjøtt- og kjøttprodukter og sommerdesserter er ofte iskrem basert på fete meieriprodukter. Dette er matvarer som inneholder mye mettet fett. Ved å bytte ut noen av disse matvarene og søtsakene med andre alternativer, kan du likevel kose deg med sommermaten og samtidig begrense inntaket av mettet fett.

Tips for mer hjertevennlig grillmat:

  • Forsyn deg rikelig med grønnsaker til middagen. Grønnsaker som er gode å grille er: paprika, tomater (for eksempel halve), aubergine, squash, hjertesalat (delt på langs), maiskolber, hele løk, søtpoteter, rødbeter.  En deilig salat er også friskt og godt ved siden av.
  • Grill fisk og magert kjøtt (slik som kylling uten skinn). Fisk kan for eksempel grilles i aluminiumsfolie.
  • Skjær bort synlig fett på koteletter og annet kjøtt.
  • Lag grillspyd med ulike grønnsaker og magert kjøtt, for eksempel av paprika, squash, rødløk, maiskolbe i skiver, kylling i biter/laks i biter/scampi.
  • Hvis du skal grille pølser eller hamburger, velg magre pølser (for eksempel kyllingpølser) og hamburgere med maks 5-10 % fett eller lag burgere av karbonadedeig. Velg lomper eller grove pølsebrød og hamburgerbrød.
  • Hvis du skal grille vegetariske eller veganske ferdigprodukter, velg produkter med høyt innhold av belgvekster/grønnsaker, og lavest mulig innhold av mettet fett.
  • Velg dressing basert på oljer fremfor rømme og fete meieriprodukter.
  • Blant ferdige potetsalater, velg varianter som inneholder mye poteter. 
  • Mange ferdig krydrede eller marinerte kjøttprodukter kan inneholde mye salt. Hvis du krydrer/marinerer selv, kan du redusere saltmengden og bruke andre kryddere, hvitløk, urter, sitronsaft/limesaft som smaksetter.

Lag grillspyd av ulike grønnsaker og fisk eller magert kjøtt som kylling. Foto: AdobeStock
Lag grillspyd av ulike grønnsaker og fisk eller magert kjøtt som kylling. Foto: AdobeStock

Grønnsaker som er gode å grille er for eksempel paprika, tomat, squash, rødløk, aubergine. Foto: AdobeStock
Grønnsaker som er gode å grille er for eksempel paprika, tomat, squash, rødløk, aubergine. Foto: AdobeStock


Desserter med mindre mettet fett

  • Desserter som saftis, sorbet, fruktsalat, gele og sjokoladepudding inneholder ikke eller lite mettet fett i forhold til fløtebaserte desserter som iskrem.
  • Det kan bli mye iskrem i løpet av sommeren, kos deg med din favoritt iskrem en gang i blant  og velg saftis eller sorbet de andre gangene.
  • Jordbær med mager kesam, lettmelk 0.5 % fett eller mager vaniljesaus inneholder mindre mettet fett enn fløte.
  • Sett frem oppdelt frukt og bær som druer, vannmelon, frisk ananas, mango, blåbær, jordbær.
  • Hvis du vil smake på flere kaker eller desserter, forsyn deg med mindre porsjoner av hver

Jordbær er sunn og god sommerkos. Velger du tilbehør som mager kesam, lettmelk 0.5 % eller mager vaniljesaus, blir innholdet av mettet fett lavere. Foto: AdobeStock.
Jordbær er sunn og god sommerkos. Velger du tilbehør som mager kesam, lettmelk 0.5 % eller mager vaniljesaus, blir innholdet av mettet fett lavere. Foto: AdobeStock.


NKT for FH
Flere kostholdsråd ved høyt kolesterol eller høye triglyserider

Du kan lese mer om kostholdsråd ved høyt kolesterol eller høye triglyserider i vår brosjyre, som du kan laste ned som pdf ved å klikke på bildet eller bestille et trykket hefte tilsendt i posten fra denne siden.